Duurzame inzetbaarheid heeft een sterke relatie met werkgeluk. Als je doet waar je blij van wordt, kun je het heel lang volhouden! Uiteraard is zelfinzicht nodig om antwoord te geven op de vraag: ‘waar word ik blij van in mijn werk?’ Twee belangrijke pijlers zijn talent (weten waar je goed in bent) en drijfveren (weten waar je energie van krijgt, wat jou motiveert). Ik geef je graag een kijkje in mijn proces om te komen tot zelfinzicht.

Recent heb ik mijn 50e verjaardag gevierd door samen met een paar dierbare vriendinnen tijdens een etentje over en weer uit te wisselen wat we voor elkaar betekenen. Ik had hen gevraagd om een dier uit te zoeken die volgens hen symbool stond voor onze vriendschap en dus voor mij. De score was 2 keer de olifant, het varken en de aap (voor degenen die mij kennen niet geheel verrassend 😊) Hoewel deze dieren erg van elkaar verschillen, kwam in de toelichting een duidelijke rode draad naar voren: heel goed kunnen luisteren, oprechte interesse, geduld, gezonde dosis nieuwsgierigheid en humor. En dat herken ik ook als rode draad in mijn leven. Ik was vroeger al de ‘praatvriendin” en niet degene bij wie je moest zijn voor een uitbundige avond stappen. Maar destijds had ik nooit bedacht dat je daar je werk van kon maken. Juist door meerdere functies te hebben uitgeoefend met een grote diversiteit aan werkzaamheden, is mij steeds duidelijker geworden waar ik goed in ben en wat me energie geeft. Met als gevolg dat ik van het talent om geduldig te kunnen luisteren en met een gezonde dosis humor te kunnen relativeren zo’n 17 jaar geleden mijn beroep heb gemaakt wat ik tot de dag van vandaag met veel plezier en passie uitoefen. En waar ik me steeds weer in blijf ontwikkelen, vanuit een soort eagerness om  steeds beter te worden in mijn vak.

Uit onderzoek blijkt dat door elke dag je talenten te gebruiken, voortgang te boeken en hier erkenning en waardering voor te krijgen, je je geluksgevoel op het werk vergroot. Dus het kennen en benutten en ontwikkelen van je capaciteiten is essentieel om voldoening te halen uit je werk!

Heb jij goed zicht op jouw talenten? Ga eens op zoek naar de rode draad in jouw leven. Wat komt steeds terug? Waar weten mensen je altijd voor te vinden? Tip: bespreek dit eens met vrienden die jou al lang kennen, je ouders, broer, zus, collega’s: het levert op z’n minst heel mooie en waardevolle gesprekken op en een boost in je zelfvertrouwen! En waarschijnlijk komen er heel wat mooie talenten boven drijven…

Maar met talent alleen ben je er nog niet, je moet het ook leuk vinden, er energie van krijgen. Hiervoor moet je op zoek naar jouw drijfveren. Een drijfveer herken je aan het feit dat het je energie geeft, of dat je merkt dat  het energie kost als er niet aan wordt voldaan. Mijn belangrijkste drijfveer is helpen. Het geeft mij een kick als iemand door onze gesprekken weer in staat is op een andere, positievere manier in het leven te staan, in staat is knelpunten op te lossen of ontdekt wat hij of zij graag wil doen in een volgende functie.

Mijn andere belangrijke drijfveer is autonomie. Het hebben van autonomie geeft op zich niet veel energie. Maar wanneer ik in een situatie kom waarin anderen bepalen wat ik moet doen en vooral hoe, merk ik dat dat me heel veel ergernis geeft en energie kost. Dat maakt ook dat ik het heerlijk vindt om grotendeels solistisch te werken en het ondernemerschap prima bij mij past. Maar ook dat ik de samenwerking zoek met gelijkgestemden zoals mijn Bleanded-collega Yvonne, die er een vergelijkbare drijfveer op nahoudt.

In feite staan talenten voor wat je wil doen en drijfveren voor de randvoorwaarden waarbinnen je jouw talenten wil inzetten.

Hoe ontdek je nu wat jouw drijfveren zijn? Op onze pagina https://www.bleanded.nl/tips-links/ vind je twee gratis tests.  Probeer eens met zo’n lijstje in de hand te bepalen wat voor jou de vijf belangrijkste drijfveren zijn. En let daarbij dus op energiegevers en energievreters; waarschijnlijk herken je die laatste als eerste!

Voor mij is inzicht in je talenten en drijfveren een soort meetlat om te kijken of je nog op je plek zit. In hoeverre ervaar jij werkgeluk?  Wil je dat goed in beeld krijgen, doe dan onze gratis werkgeluktest https://www.bleanded.nl/test-werkgeluk/

Veel plezier met de zoektocht naar jouw rode draad! 

Hedwig