Binnen mijn familie maar ook wel daarbuiten is bekend dat ik met de auto altijd een parkeerplekje weet te bemachtigen dichtbij mijn doel. Op de meest drukke momenten op zaterdag heb ik het plekje naast de deur van de supermarkt. Ik geef toe, soms rij ik een extra rondje daarvoor en het helpt dat ik een meester ben in strak inparkeren. Het lukt me vrijwel altijd en overal, tot grote frustratie van sommigen in mijn omgeving😊. Een stuk lopen vond ik stom. Waarom langzaam op je doel af als je met een auto of fiets veel sneller bent. En waarom wandelen mensen altijd op van die verstandige “kijk mij wandelen” schoenen?

Zo’n vijf jaar geleden was ik opeens erg (fysiek en mentaal) moe van al het racen, alle targets, alle rollen die ik had en rollen die ik vond dat ik op me moest nemen. Toen ik daarbij hulp zocht omdat een kleine APK niet genoeg bleek, is lopen langzaam in mijn leven gekomen. Aan de slag gaan met gedachten, gevoelens, oud zeer en belemmerende patronen kan niet als je blijft racen en te strak inparkeren. Ik was niet meteen om….. Een stappenteller werkte voor mij om mijn systeem, dat vraagt om targets, gerust te stellen. Ik wist niet precies waarom maar ik begon mijn ommetjes fijn te vinden. Waarom werkt wandelen en middelmatig actief bewegen positief op ons lijf en brein?

Bij al onze activiteiten is ons stresssysteem actief. Het geeft een beetje gas als je fysiek en/of geestelijk actief bent. Het geeft wat meer gas als je fanatiek gaat sporten of een moeilijke klus gaat doen. En het beschermt ons al sinds de oertijd tegen echt bedreigende situaties zoals een wild dier. Het stressysteem zorgt er dan voor dat we vluchten, vechten of bevriezen. Dat is een acute vorm van stress die ons nog steeds van pas komt bij grote bedreigingen. De afgelopen decennia zijn er nieuwe stressoren bijgekomen die ons lichaam aanzet tot het veelvuldig en soms continu indrukken van het gaspedaal van ons stresssysteem: de continue stroom van informatie en social media, hoge werkeisen, vervagen van werk- en privétijd, de vele verschillende rollen.

Door een samenspel van hormonen en andere stoffen zorgt het stresssysteem dat onze hartslag omhoog gaat, we sneller gaan ademhalen en alert worden. Hierdoor kunnen we overleven en fysieke, cognitieve en emotionele uitdagingen aan. Een fantastisch systeem dat we elke dag volop gebruiken. Dat is ook prima behalve als we er geen rekening mee houden dat het een batterij is die ook elke dag net als die van onze mobiele telefoon, opgeladen moet worden. Als we het stresssysteem keer op keer onvoldoende rust geven kan het overbelast raken. Onze stresshormonen slaan dan op hol of ze worden lamgeslagen. Je voelt je gejaagd of juist lusteloos en moe. We spreken dan van chronische stress.

Er is een heel scala aan maatregelen die je kan nemen om beter voor jezelf en je stresssysteem te zorgen waarvan wandelen er één is. Door te wandelen worden twee gebieden in onze hersenen geactiveerd die een positief effect hebben. Allereerst de hypocampus die zorgt voor een rem op het stresssysteem maar ook zorgt voor ons geheugen en leervermogen. Deze is onder invloed van te veel stressactiviteit geremd geraakt. Misschien herken je wel dat je in een stressvolle periode gemakkelijk zaken vergeet en minder gemakkelijk iets nieuws leert? Even wandelen geeft dus niet alleen je stresssysteem wat rust maar zorgt er ook voor dat je daarna weer beter zaken kan opnemen.

Een ander gebied wat we door wandelen activeren is de prefrontale cortex (frontale lob). Dit gebied zorgt in onze hersenen voor zelfreflectie, relativering en het controleren van impulsen maar remt ook ons “voelbrein” (amygdala) waar onze negatieve emoties en herinneringen liggen opgeslagen. Ons “voelbrein” stimuleert het stresssysteem. Stress en negatieve gevoelens gaan zoals je wellicht weet vaak samen. Fijn als een wandeling via de prefrontale cortex voor wat relativering en mentale rust kan zorgen!

Inmiddels is voor mij een rondje lopen, soms kort, soms lang, een regelmatige activiteit. Vaak alleen, om mijn gedachten te ordenen of om nieuwe te krijgen. Deze blog is lopend ontstaan. Maar ik loop ook met anderen, zelfs beroepsmatig als onderdeel van het coachtraject. En omdat ik officieel erkend heb dat ik fout zat met mijn wandeloordelen, mag ik ook weer met vriendinnen mee (#durfsorrytezeggen). Soms krijg ik daarbij wel natte voeten want over de drempel van de verstandige schoenen heb ik me nog niet gezet (#blijfookjezelf).

Wil je meer weten over het voorkomen of te lijf gaan van chronische stress dan helpen we je graag. De Bleanded stresscoaches werken volgens de CSR® methode waarin aandacht wordt gegeven aan de mix van bio-fysiologische, psychologische en sociale oorzaken.

Yvonne