Voor en na de cursus

Discipline, altijd al een mooi woord gevonden. Altijd ook wel gehad; op school braaf mijn huiswerk gemaakt zonder aansporing van ouders, tijdens vervolgopleidingen de eindstukken op tijd ingeleverd. Ook met het leren van de Italiaanse taal was ik bij iedere les, en oefende ik braaf in de weekenden en avonduren. Toch is er wat veranderd. Er is zoveel te doen. Teveel om alles bij te -houden. En dan komt het aan op keuzes maken en…. schrappen.

Maar wat nou als je iets erg graag wilt (leren) of heel belangrijk voor je is? Hoe houd je dan je discipline vast? Recent heb ik weer mogen ervaren wat de kracht is van frequente kleine stappen in een korte periode. Eind vorig jaar heb ik een challenge gevolgd: hondenfotografie met je smartphone. (voor de liefhebber: www.hondenfotograferen.nl, een aanrader!). Gedurende een week ontving ik iedere dag een nieuwe opdracht, met een leuk filmpje, goede uitleg, en dagelijks kwam er feedback op mijn ingezonden resultaat. Die hele week stond mijn smartphone op camerastand en werd onze pup geplaagd met een apparaat voor zijn snufferd. Die week heb ik ontzettend veel geleerd en daar heb ik nu nog profijt van. Vervolgens was ik hongerig naar meer en heb ik me aangemeld voor een online training, te volgen op eigen uur en tijd…. En je raad het al; dat raakte in het slop. De eerste twee weken was ik nog erg fanatiek, maar inmiddels liggen les 7 t/m 12 al weken op mij te wachten. En het kost echt niet veel tijd, maar er is zoveel te doen…

In de psychologie is veel onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen nieuw gedrag ontwikkelen. En wat blijkt? Leren werkt het beste wanneer het plaatsvindt binnen de dagelijkse context, continu en in kleine stappen en in combinatie met optimale ondersteuning. Hierdoor blijft het onderwerp top-of-mind, durf je te leren door fouten te maken omdat je meerdere kansen krijgt zaken toe te passen en kun je de kracht van herhaling inzetten om nieuwe verbindingen in je hersenen te vormen.

Omdat we zelf hebben ervaren dat dit heel goed werkt, hanteren we deze aanpak ook bij Bleanded. We sluiten aan op de werkcontext, maken het luchtig met goede en heldere informatie opgedeeld in brokjes, zodat je in een korte periode als vanzelf naar een eindresultaat toewerkt. De combinatie met persoonlijke feedback zorgt ervoor dat je het volhoudt en je ontwikkeldoel bereikt!
Meer lezen over gedragsverandering? Lees mijn blog De kleinst mogelijke stap….

Hedwig