De geleerden zijn het er over eens; wil je zaken anders gaan aanpakken, goede voornemens nu eens eindelijk uitvoeren, dan begint het met de eerste kleine stap. Een tiny-step of micro step. Zo simpel, dat het je geen enkele moeite kost om het uit te voeren.

Gedragswetenschapper BJ Fogg van de Stanford University doet al jaren onderzoek naar gedragsverandering. Het blijkt dat ridicuul kleine stappen, gekoppeld aan bestaande gewoontes, het meeste succes opleveren als het gaat om veranderen van gedrag. Stel je voor je wilt gezonder gaan eten. Met name fruit schiet er nog wel eens bij in. Een eerste kleine stap kan zijn om het fruit op een plek neer te leggen waar je niet omheen kunt als je  iets te eten klaarmaakt. Je MOET het als het ware aan de kant schuiven om brood te kunnen pakken. Een tweede kleine stap kan zijn om het fruit voortaan als eerste te pakken zodra je het ontbijt klaarmaakt. Je zult zien:  als je dit een paar weken volhoudt, is het een nieuwe gewoonte geworden.

Dit kun je toepassen op iedere gedragsverandering en op ieder leerproces. Door grote doelen te vertalen in kleine stappen, ga je ervaren dat het lukt om ingesleten gewoontes te vervangen door nieuw gedrag en die succesjes zijn een perfecte beloning om het vol te houden! En wil je weten hoe je discipline vast kunt houden als je deze weg eenmaal bent opgegaan? Lees dan mijn blog hoe houd je discipline vast in deze drukke tijden?